Op deze pagina geef ik wat uitleg over de huisvesting van de Russische dwerghamster. Handig voor als je voor het eerst een hamstertje in huis neemt, maar ook als je al eerder hamsters hebt gehad leuk om door te lezen.

De kooi
Voor de kooi van een Russische dwerghamster wordt vaak de minimale afmeting van 50x30 centimeter aangehouden. Dit gaat over het oppervlak van het verblijf. Het maakt hierbij niet uit of je een traliekooi, aquarium of ander hok hebt. Het maakt dus ook niet uit hoe hoog je verblijf is! Een hoge 'klim'kooi kan leuk zijn voor je hamster, maar het nodige oppervlak in lengte x breedte verandert hier niet door. Extra buizen aan de kooi ook niet. Je Rusje moet gewoon een zekere loopruimte hebben.

Wat ik zelf een fijn hamsterhok vind, is de Mini Duna. Dit verblijf kost nieuw rond de €45,-, maar is tweedehands vaak eenvoudig goedkoper te vinden.

De inrichting
Laten we eenvoudig beginnen. Je hamster heeft eten en drinken nodig, en hiervoor dus een eet- en drinkbakje. Voor het drinken kun je natuurlijk kiezen uit een bakje of een flesje. Ik kies zelf liever voor een flesje, om te voorkomen dat de hamster steeds zaagsel/voer/andere viezigheid in z'n water legt.

Iets wat ook nodig is in het hamsterverblijf, is een huisje. Deze heb je in heel veel soorten en maten. Er bestaan echt hele leuke! Je hamster vindt het fijn om zich te kunnen verstoppen en een knusse slaapplek te hebben. Hier is een huisje dus geschikt voor.

Je hamster moet ook zijn of haar energie goed kwijt kunnen. Hiervoor zet je een loopradje in het hok. Pas op dat je looprad niet te klein is: Je hamster loopt dan met een holle rug, en kan hier last van krijgen. Een geschikt looprad is een medium Silent Spinner. Dit is een echt stil radje, zonder gepiep dus!
Een andere optie kan ook een Flying Saucer zijn, ook een goede rengelegenheid voor je hamster. Let ook hierbij op, koop 'm niet te klein!

Bodembedekker
Zelf gebruik ik altijd zaagsel. Er zijn echter veel verschillende opties, maar daar heb ik zelf geen ervaring mee. Naast het zaagsel leg ik vaak wat toiletpapier in het hok. Een hamster verscheurt dit en gebruikt het vaak als nestmateriaal. Lekker warm en zacht. Koop huiervoor geen hamsterwatten! Daar kunnen hamsters in verstrikt raken, of zelfs in stikken.

Zandbakje
Een zandbakje valt niet onder de 'verplichte' onderdelen van je kooiinrichting, maar veel hamsters vinden dit wel iets leuks voor in hun kooi. Ze gaan er in rollen, of gebruiken het als toilet. Indien dit laatste gebeurt, is het makkelijk om je hok af en toe een 'kleine schoonmaak' te geven. Niet je hele hok hoeft dan steeds verschoond te worden, maar het meest vieze hoekje heb je zo opgeruimd en verschoond.

Overige inrichting
Er bestaat véél om een hamsterkooi mee in te richten. Het is ook heel leuk om hier zelf dingen voor te maken, bijvoorbeeld een hangmatje. WC-rollen vinden hamsters ook leuk. Ik probeer er zelf wel op te letten dat een hok niet té vol komt te staan, anders kan er ook niet goed rondgelopen meer worden.

Heb je na bovenstaande informatie nog vragen? Stel ze gerust! Stuur me een berichtje via 'Contact' bovenaan de pagina.