Bij het fokken hou ik bepaalde dingen aan: Wanneer de kleintjes weggaan bij de moeder bijvoorbeeld, of wanneer ze mogen verhuizen naar een nieuwe eigenaar. Verder selecteer ik een volgend dier om verder mee te fokken op een bepaalde manier, waarbij ik kijk naar wat ik belangrijk vind bij een hamster. Hieronder zal ik hier wat over vertellen.

De ouders
Als ik een mooi ouderpaar heb geselecteerd, zullen het ventje en de dame gekoppeld gaan worden. Dit doe ik of als het vrouwtje 12 weken oud is, of als ik vind dat het vrouwtje er al eerder de bouw/grootte/gewicht voor heeft. Het liefst zie ik dat het mannetje iets ouder is, maar dit is geen must. Belangrijk vind ik verder dat beide dieren een gezond gewicht hebben op het moment van koppelen.

Wanneer
Tussen de geboorte van het nest en het weggaan bij de moeder, zit ongeveer drie weken. De jongen eten dan volledig zelf en drinken niet meer bij hun moeder. Moeder is de kleintjes vaak ook goed zat rond de drie weken. Een week later, worden de kleintjes gescheiden op geslacht, om broer/zus nestjes met veel te jonge ouders te voorkomen. Als de kleintjes vijf weken oud zijn, mogen ze verhuizen naar een nieuwe eigenaar.

Tam
De kleintjes zijn tam als ze verhuizen naar een nieuwe eigenaar. Hiervoor pak ik ze vanaf de leeftjd van ongeveer twee weken dagelijks op, maar laat ze al eerder wat aan het aanraken/oppakken wennen. Ik vind het belangrijk dat een hamster goed op te pakken is, en dat hij/zij niet in het hok wordt gelaten omdat er zoveel gebeten wordt.

Dier aanhouden
Ik wil dat al mijn hamsters gezond en tam zijn. Verder probeer ik ook mooie hamsters te fokken. Om dit te bereiken, hou ik zelf soms een hamster uit een nest om mee verder te fokken. Ik kijk hierbij naar het karakter van het hamstertje, maar ook naar wat ik mooi vind wat betreft uiterlijk. Ik wil bijvoorbeeld graag hamsters met een redelijk ronde kop, en niet met een spitse snuit. Hier selecteer ik dan op. Mijn prioriteit ligt echter wel bij lieve, tamme hamsters. Ik fok niet om de mooiste hamster te hebben op een show.

Fok/huisdieren
Mijn hamsters verhuizen in principe als huisdieren. Mocht je toch fokplannen hebben, dan hoor ik dit graag en bespreken we de mogelijkheden. Ik wil voorkomen dat er met teveel van mijn hamsters gefokt wordt, en het straks moeilijk is om aan onverwante dieren te komen om mee verder te fokken. Verder vind ik het belangrijk dat wanneer je toch gaat fokken met een hamster die is geboren bij hamstery Jane, je weet waar je aan begint. Het is goed om op de hoogte te zijn van de eventuele risico's, maar ook van hoe te werk te gaan als alles wel 'gewoon' goed gaat.

Heb je na bovenstaande informatie nog vragen? Stel ze gerust! Stuur me een berichtje via 'Contact' bovenaan de pagina.